Arabanızdaki fren balatalarını birkaç kez değiştirmiş olabilirsiniz. Ama nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Sıfır hareketli parça ile, fren balatası hala bir araç üzerinde mühendislik ve üretim için en zorlu bileşenlerden biridir. Fren Balataları Nasıl Yapılır?

Hızlı bir şekilde durabilmek, hızlanmadan çok daha önemlidir , bu da fren balatalarını aracınızın kritik bir bileşeni haline getirir. Arabanızın en önemli güvenlik özelliği olan Fren Balatalarını yapma sürecinin tamamını izleyin.

 

Fren Balatasi 1024X576 1

Fren Balatası Ömrü

  1. Sürtünme Malzemelerinin Karıştırılması

    Bu istasyonda farklı sürtünme malzemeleri ölçülür ve karıştırılır. Operatör, bileşenlerin kesin miktarlarını bir ölçekte ölçecektir. Karışımın homojen olmasını sağlamak için hassas bir şekilde ölçülmüş bileşenler bir karışıma konur.

  2. Destek Plakasını Hazırlama

    Fren balataları imalatındaki en hayati şeylerden biri, arka plakayı damgalamaktır. Büyük çelik rulolar kullanılır ve çelik rulonun %50’si geri dönüştürülen hurdaya dönüşür. Çelik ayrıca korozyonu önlemek için yağlanır. Sürtünme malzemesinin daha iyi yapışması için destek plakasına bir yapıştırıcı uygulanır.

  3. Kalıplama ve Kürleme

    Sürtünme malzemesi karışımı “ön kalıplara” konur. Bu “diskler” preslenecek ve destek plakalarına kalıplanacaktır. Destek plakası, üzerinde sürtünme malzemesi bulunan bir kalıba yerleştirilir.

    Fren balataları sertleşmek için bir fırına konulacaktır. Isı, reçineleri, bağlayıcıları ve diğer bileşenleri aktive edecek ve katılaştıracaktır. Bu, pedin kullanım ömrü boyunca tutarlı performans anlamına gelir.

  4. Pah Kırma ve Yerleştirme

    Otomatik makineler pahları ve yuvaları pedlere kesecektir. Ayrıca, ped doğru yüksekliğe taşlanacaktır. İşte öğütme işleminin öncesi ve sonrası. Nihai ürün ayrıca paslanmaya ve korozyona dayanıklı hale getirmek için toz boya ile kaplanmıştır.

  5. Test ve Paketleme

    Bir fren dinamometresi, fren sistemlerini gerçek dünyayı yansıtan kontrollü bir ortamda test edebilir. Fren dinamometreleri günde 24 saat çalışabilir ve bir fren sisteminin performansını tüm kullanım ömrü boyunca ölçebilir.

Sonunda, fren balatasına lastik şimler ve fren aşınma göstergesi eklenir. Test edilen ve sevk edilen fren balataları ile bitmiş ürün, atölyenize ve tamir ettiğiniz araçlara girmeye hazırdır.

Fren sistemi, arabanızın önüne bir şey fırladığında aksiliklerin üstesinden gelir. Fren, basit bir sarf malzemesini sıkıştırabilir, ancak daha fazlası da vardır.

Shutterstock 339036905

Bu yazı ilginizi çekebilir. Fren Balatası Çeşitleri ve Hangisini Kullanmalısınız?

Fren sisteminin tüm hava koşullarında %100 etkili olmasını bekliyoruz, örneğin soğuk bir sabah yokuş aşağı inerken veya kavurucu sıcak bir öğleden sonra. Bu nedenle, balatalar için amaçlanan sürtünme malzemesi karışımı için doğru bileşenleri seçmek önemlidir. Stabil yapışma parametrelerini (sürtünme katsayısı) korurken aşınmaya karşı yeterli direnci sağlamak için ürünün üretim sürecinin ayrı aşamaları da eşit derecede önemlidir. Bu nedenle, hem bileşenler hem de üretim süreci kesinlikle gizli tutulur ve üreticiler laboratuvar testlerine çok fazla zaman ve para harcarlar. Aynı durum, en katı yönetmelikler de dahil olmak üzere tüm yönetmeliklere uygun PWR ürünleri için de geçerlidir.

ECE R90 gereksinimleri

ECE R90 standardı gereklilikleri nedeniyle, PWR ürünleri piyasaya arz edilmeden önce fren performans testleri (soğuk, yüksek sıcaklık, sönümleme ve soğuma aralıkları dahil) yapılmaktadır. Bu testlerin amacı, çok yoğun kullanımlarda bile performans özelliklerini kontrol etmektir. Balatalar ısındığında, sürtünme malzemesinden gazların salınması nedeniyle sürtünme katsayısı azalma eğilimi gösterir. Test edilen sürtünme balatalarının sonuçlarının orijinal parçalara göre %15’ten fazla sapmaması beklenmektedir.

ECE R90 gerekliliklerinin bir parçası olarak, astarların kayma direnci ve basınç direnci de kontrol edilir. Bu, frenleme sırasında sürtünme balatasının “sıyrılması” veya ufalanması riskini önler. Örneğin fren balataları kesme kuvvetlerine (min. 1,4 N/cm2) dayanıklı olmalıdır. Üretim sürecinde astar ile metal plaka arasındaki yapıştırma işleminin kalitesi bu durumda belirleyicidir.

 Bench fren testleri – Krauss testleri

Kullanılan balatalar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve her bir sürtünme malzemesinin kalitesini karşılaştırmak için, Kraus testleri adı verilen frenleme kuvvetlerinin etkinliğine ilişkin sabit testler yapılır. Bu, ilave bir yük getirilmesine, test sıklığının ve fren sisteminin sıcaklığının arttırılmasına izin verir. Bu, kritik koşullarda nasıl davranacaklarını test ederken balataların aşınma sürecini hızlandırır. Ölçüm sistemi, fren uygulama sayısına ve balataların sıcaklığına bağlı olarak sürtünme katsayısını ölçer.

Test yönteminin durağan doğası nedeniyle, yalnızca balataların sürtünme katsayısını ölçmekle kalmıyor, aynı zamanda aşınma derecesini de inceleyebiliyor ve son olarak frenlerin gürültü seviyesini de kontrol edebiliyoruz. PWR ürünleri tüm bu testlerden geçmektedir. Bu şekilde tamirciler en kaliteli parçaları takar ve sürücüler araçlarını güvenle sürüp çalıştırabilir.

 

About the Author: pwradmin

2D0E48C54Fc6E106C4Cf9F764D4D9Ac4

Leave A Comment