Arayın: +90 262 751 22 00

Aracınızdaki frenler hakkında bilmeniz gerekenler

Çoğu sürücü, araçlarındaki fren sistemiyle yalnızca ilk sorunlar ortaya çıktığında ilgilenir. Dışarıdan kontrol edilmesi çok zor olan araç bileşenlerinden biridir ve sadece gösterge panelindeki uyarı ışığı yandığında veya aracın fren gücü azaldığında fark edilir.

Fren sistemi bir aracın en önemli bileşenlerinden biridir ve uzman firmalarda her muayene ve bakım sırasında çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir . Fren sistemindeki bir arıza feci sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, sistemin durumunu kontrol edebilmek ve münferit bileşenlerin işlevlerini bilmek için gerekli temel bilgilere de sahip olmalısınız.

Ayrıca fren sistemi üzerindeki çalışmaların sadece uzman atölyeler ve otomobil uzmanları tarafından yapılması gerektiğini de belirtmek isteriz . Yine de, arızaları önlemek için fren sisteminin en önemli bileşenlerini bilmeniz çok önemlidir.

Fren Balatasi Imalati 1

Bu yazı ilginizi çekebilir. Kaliteli Fren Balatası Nasıl Anlaşılır?

Fren sisteminin en önemli 3 bileşeni

Fren sisteminin görevi, bir motorlu taşıtın hızını mümkün olan en kısa sürede yavaşlatmaktır. Frenleme enerjisi, fren balatalarının fren diski üzerindeki sürtünmesi ile ısı enerjisine dönüştürülür. Bu, yüksek kuvvetlere ve yüksek sıcaklıklara neden olur ve fren sisteminin münferit bileşenleri de ağır şekilde yüklenir . Fren sisteminin tüm parçalarının iyi durumda olması bu nedenle iyi ve güvenli bir etki sağlamak için çok önemlidir. Fren sisteminin her biri düzgün çalışması için çok önemli olan bileşenlerine daha yakından bakmak istiyoruz .

fren hidroliği

Fren hidroliği, modern fren sistemlerinde önemli bir görevi yerine getirir. Hidrolik sıvı , kuvvetin fren pedalından fren kaliperine ve dolayısıyla fren balatalarına aktarılmasını sağlar. Fren yaparken, fren hidroliği , fren pedalı aracılığıyla fren servosu, fren hatları ve hortumlar aracılığıyla fren kaliperindeki fren balatalarına kuvvet oluşturur. Bu, 150 bar’a kadar bir basınç oluşturabilir ve bunun sonucunda fren hidroliği önemli ölçüde ısınabilir.

Ancak fren hidroliğinin tek görevi bu değildir. Ayrıca metalik bileşenlerin korozyonuna karşı koruma sağlamalı ve contalara zarar vermemelidir. Bu nedenle, yalnızca yüksek performanslı fren hidroliği , sürücünün arabasını en iyi şekilde kontrol etmesini ve yolda güvenle hareket etmesini sağlayabilir .

Fren hidroliği söz konusu olduğunda nelere dikkat etmelisiniz:

1.1 Fren hidroliği seviyesi

Rezervuar, her zaman yeterli fren hidroliği olmasını sağlar. Fren balataları aşındıkça fren kaliperindeki pistonlar daha fazla hareket etmek zorunda kalır ve sistemde daha fazla fren hidroliği gerekir. Bu, genleşme deposundaki seviyeyi düşürebilir, ancak asla minimum seviyenin altına düşmemelidir.

Pedler yenileriyle değiştirildiğinde, haznedeki seviye tekrar yükselebilir, ancak asla maksimum işaretinin üzerine çıkmamalıdır .

Normalde fren hidroliği eklemek gerekli değildir. Seviye yine de MIN işaretinin altına düşmüşse , tüm sistemi uzman bir atölyede kontrol ettirmelisiniz. Sızdıran fren hatları veya kusurlu contalar, fren hidroliği kaybına neden olabilir .

1.2 Fren hidroliğini doldurun

Herhangi bir hata yoksa veya acil bir durumda fren hidroliğini tamamlayabilirsiniz. Genellikle üretici tarafından onaylanan fren hidroliği tipini kullanmalısınız. Bu genellikle genleşme deposunun kapağında bir DOT numarası olarak verilir ve kılavuzda da belirtilir.

DOT, FMVSS Standard 116 ile fren sıvıları için minimum gereksinimleri belirleyen Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığı’nın kısaltmasıdır . DOT numarası ne kadar yüksek olursa, fren hidroliğinin karşılaması gereken gereksinimler de o kadar yüksek olur. DOT-3, DOT-4 ve DOT-5.1 fren sıvılarını karıştırmak genellikle mümkün olsa da, her zaman üretici tarafından önerilen tip seçilmelidir. DOT-5 fren hidroliği bir istisnadır, silikon bazlıdır ve başka bir fren hidroliği ile karıştırılmamalıdır.

1.3 Fren hidroliğinin yaşı

Fren hidroliği, bir arabada aşırı basınç ve sıcaklık farklılıklarına maruz kalır . Daha uzun bir süre boyunca bu , önemli özelliklerini kaybetmesine neden olabilir . Bunun bir nedeni, fren hidroliğinin su emmesi anlamına gelen higroskopik özelliğidir. Bu, nem tarafından tetiklenebilir ve fren sisteminde korozyona neden olabilir.

Bununla birlikte, fren hidroliğindeki su, korozyondan daha fazla soruna neden olur. Su, fren performansının düşmesine neden olur. Suyun kaynama noktası daha düşük olduğundan , fren sisteminde yüksek sıcaklıklarda kabarcık oluşumuna neden olabilir. Normal şartlar altında, bunlar genleşme deposundan dışarıya yönlendirilir, ancak fren basıncının düşmesine ve hatta fren pedalının “düşmesine” neden olabilirler. Aşırı durumlarda, sürücü gerekli frenleme gücünü elde etmeden fren pedalına zemine basabilir.

Bir fren sisteminde çok fazla su birikirse, kışın suyun donması ve tüm fren sistemini devre dışı bırakma riski de vardır.

Fren hidroliği ne kadar eskiyse, o kadar fazla su emer. %3’lük bir su içeriğinden, fren hidroliği artık işlevini garanti edemez ve fren sisteminin tamamen arızalanmasına neden olur.

1.4 Viskozite ve Kaynama Noktası

Viskozite ve kaynama noktası , fren sisteminin doğru çalışmasını sağlamak için fren hidroliğinde çok önemli faktörlerdir . Her ikisi de yaşla birlikte azalabilir.

Viskozite, bir sıvının ne kadar kalın olduğunun bir ölçüsüdür . Viskozite ne kadar yüksek olursa, bir madde o kadar kalın veya daha az akışkandır. Fren sistemi için fren sisteminin viskozitesi çok önemlidir. Birçok küçük delik ve çizgiden bastırılması gerekir. Bu, kalınlaştıkça daha zor hale gelir.

Kaynama noktası da önemlidir. Fren sistemindeki yüksek basınç, yüksek sıcaklıklara neden olur. Sonuç olarak, fren hidroliği kaynayabilir ve fren basıncı oluşamaz.

Fren hidroliğinin kaynama noktası iki farklı şekilde ölçülür . Kuru kaynama noktası ve ıslak kaynama noktası.

Tip°C cinsinden kuru kaynama noktası°C cinsinden ıslak kaynama noktasımm2/sn cinsinden viskozite
NOKTA 32051401.5
NOKTA 42301551.8
NOKTALAR 5.1260180900

Bir fren hidroliği, yalnızca yeni olduğunda ve hala orijinal kabında mühürlendiğinde kuru kaynama noktasına ulaşır . Islak kaynama noktası daha sonra uzman bir atölyede kullanılmış fren hidroliği üzerinde kontrol edilebilir .

1.5 Fren hidroliğinin bakımı ve kontrolü

Fren hidroliği, çalışma sırasında aşırı sıcaklık dalgalanmalarına ve basınçlara maruz kalır . Fren hidroliğinin iyi durumda olması fren sistemi için çok önemli olduğu için düzenli olarak servis ve değişimi yapılmalıdır.

Fren hidroliğinin mevcut durumunu test etmek için su içeriği ve kaynama noktası uzman atölyelerde test edilebilir.

Fren Balataları Arasındaki Fark

fren diskleri

Fren diskleri , fren sisteminin en önemli bileşenleri arasındadır. Aracın yavaşlaması için yeterli sürtünme kuvveti oluşturmaktan sorumludurlar. Bunu yapmak için , fren pedalından gelen hidrolik basınç , fren hatlarından fren pabuçlarındaki fren silindirlerine yönlendirilir. Orada fren balataları fren diskine bastırır ve mekanik bir temas basıncı oluşturur .

Fren balataları kadar sık ​​değiştirilmeleri gerekmese bile, fren diskleri aşınan parçalar olarak kabul edilir. Fren diskleri yüksek yüklere ve sıcaklıklara maruz kaldıkları için çelik alaşımlardan yapılmıştır . Yeterli fren gücü için fren disklerinin iyi durumda olması çok önemli olduğundan , uygun aralıklarla kontrol edilmelidir .

2.1 Fren disklerinin aşınması ve yırtılması

Fren diskleri üzerindeki mekanik stres , fren diskini daha ince yapan aşınmaya neden olur. Araç üreticileri , hiçbir koşulda alttan kesilmemesi gereken bir minimum kalınlık belirler . Aşınma derecesini ölçebilmek için tekerleklerin ve genellikle bazı fren parçalarının sökülmesi gerekir. Bu nedenle fren diskinin kalınlığı sadece uzman atölyelerde ölçülmelidir.

Fren balataları her değiştirildiğinde fren diskinin kalınlığını ölçmek iyi bir fikirdir . Kullanılmış bir arabada fren diskleri kontrol edilecekse, görsel bir kontrol de yaklaşık aşınma hakkında bilgi verebilir. Fren balatalarının aşınması, fren diskinin kenarlarında bir çıkıntı oluşturur.

Derece ne kadar yüksek ve belirgin olursa , fren diskinin değiştirilmesi gerekme olasılığı o kadar artar. Görsel inceleme ayrıca tekerlekler monte edilmiş durumdayken de yapılabilir, ancak mevcut aşınma derecesi yalnızca ölçülerek kesin olarak belirlenebildiğinden , her zaman yalnızca bir kılavuz olarak kullanılmalıdır . Yukarıdaki resimdeki fren diski yüksek derecede aşınma gösterir ve mümkün olan en kısa sürede değiştirilmelidir.

2.2 Aşırı ısınma ve aşırı kullanım belirtileri

Her fren yaptığınızda, fren balatalarının sürtünmesi ile fren diski ısınır. Normal koşullar altında , fren diskinin ısınması , hava akımı tarafından tekrar soğutulduğu için sorun olmamalıdır. Ancak, yüksek hızlarda sert frenleme veya uzun yokuş aşağı sürüşler gibi aşırı koşullar altında, önemli ölçüde ısınabilir . Fren diski ısıl işlem görmüş çelikten yapıldığından, aşırı ısınma malzemenin özelliklerini değiştirebilir . Ayrıca aşırı ısınma ve ardından gelen hızlı soğutma , fren diskinin şeklini değiştirmesine neden olabilir.neden oldu. Sonuçlar daha sonra fren balataları sıkışabilir veya sıkışabilir, fren kaliperlerinin fren pistonlarında arızalar ve ayrıca sadece fren disklerinin hızlı aşınması olabilir.

Fren disklerinin aşırı ısınması da görsel bir inceleme sırasında tespit edilebilir .

Aşırı sıcaklık değişimi nedeniyle, fren diskinin yüzeyi mavimsiden kırmızımsı renge dönüşür . Bir sonraki resimde görüldüğü gibi, bir renk değişiminin tüm fren diskinin ötesine geçmesi gerekmez.

Aşırı ısınmış fren diskleri, yüksek güvenlik riski oluşturdukları için her durumda değiştirilmelidir . Fren diskinin malzemesi özelliklerini kaybedebileceğinden ve aşırı ısınma nedeniyle eğrilebileceğinden, normal frenleme ve direksiyonun artık garanti edilememe olasılığı yüksektir.

Fren Balatalari

2.3 Fren diskinin görsel kontrolü – çentikler ve oluklar

Fren disklerinin görsel olarak incelenmesi sırasında tespit edilebilecek bir diğer olumsuz kusur , kanattaki oluklar ve oluklar olabilir. Bunlar, genellikle fren balatalarıyla ilgili sorunları da gösteren, fren diskinin eşit olmayan aşınmasından kaynaklanır. Bunlar ayrıca aşırı ısınabilir ve “sırlanabilir”. Bu , fren balatalarında sert bir yüzey oluşturarak frenleme performansının düşmesine neden olur. Fren disklerinde oluklar veya oluklar bulunursa, araç mutlaka uzman bir atölyede kontrol edilmelidir.

2.4 Fren diskinin görsel kontrolü – çatlaklar

Disk frenindeki çatlakların çeşitli nedenleri olabilir. Genellikle mekanik stres veya kalite problemlerini gösterirler. Fren diskindeki çatlaklar ciddi bir güvenlik riski oluşturur ve araç artık yolda kullanılmamalıdır. Sorunu çözmek için fren diskleri ve fren balataları değiştirilmelidir.

2.5 Fren diskinin görsel kontrolü – korozyon

Korozyon, fren disklerinde yaygın bir sorundur . Ayrıca gerekli soğutma nedeniyle yağmura ve diğer dış etkenlere maruz kaldıkları için paslanma kolaylıkla gelişebilir . Araç yeterince hareket ettirilirse, fren balataları her frenleme işleminde fren diskinin yüzeylerinde korozyon oluşmamasını sağlar. Ancak araç uzun süre kullanılmadan kalırsa veya frenlerin çok az kullanıldığı çok kısa mesafelerde kullanılırsa , fren diskinde pas oluşabilir .

Bir fren diskinin görsel incelemesi sırasında tüm fren diskinin paslanmış olduğunu fark ederseniz, fren performansı bir uzman atölye tarafından kontrol edilmelidir. Çoğu durumda, en azından kapsamlı temizlik ve belirli koşullar altında fren diski ve fren balatalarının değiştirilmesi gerekir. Düzeltilmiş fren diskleri olan araçlar sadece çok dikkatli hareket ettirilmelidir, çünkü korozyon, fren performansının düşmesine neden olur.

fren balataları

Fren balataları, fren diski ile birlikte, kinetik enerjiyi ısıya ve sürtünmeye dönüştürme ve böylece hızın düşmesini tetikleme görevine sahiptir. Genellikle aşırı yüklere maruz kalırlar ve bu nedenle çok dikkat gerektirirler.

Fren balataları çeşitli aşındırıcı metallerden, reçinelerden ve diğer bağlayıcılardan yapılmıştır . Bazı yüksek performanslı spor otomobillerde de karbon fiber malzemeler kullanılmaktadır. Fren pabuçlarında yerinde tutulabilmeleri için bir destek plakasına yapıştırılırlar .

Fren balataları, mümkün olan en yüksek fren performansını elde edecek, ancak fren disklerinde mümkün olduğunca az aşınmaya neden olacak şekilde aşınan parçalar olarak tasarlanmıştır. Zamanla aşınırlar ve minimum kaplama kalınlıklarına ulaştıklarında değiştirilmeleri gerekir.

Görsel bir kontrol, ne kadar fren balatasının kaldığını söyleyebilir. Çoğu otomobil üreticisi, balata kalınlığı 4 mm’ye ulaşmadan önce fren balatalarının değiştirilmesini şart koşar . Ancak her durumda taşıyıcı plakanın fren diskine temas etmesinden kaçınılmalıdır. Çok düşük bir fren performansına ek olarak, bu da fren diskinde ciddi hasara yol açabilir. Bu nedenle, her durumda fren balatalarının erken değiştirilmesi tavsiye edilir.

3.1 Fren balatalarının aşırı ısınması ve aşırı gerilmesi

Tıpkı fren diski gibi, fren balataları da bazen yüksek yüklere maruz kalır . Fren balatalarının gerçek yüzeyi monte edilmiş durumda kontrol edilemediğinden , diğer faktörler aşırı ısınmayı veya stresi gösterebilir. Örneğin fren diskinde dişli oranı belirtileri görülüyorsa, fren balataları da mutlaka değiştirilmelidir .

Fren balatası aşınmasının bir diğer önemli göstergesi de azaltılmış durdurma gücüdür. Bu çoğunlukla fren balatalarının “camlı” yüzeyinden kaynaklanır. Fren balataları aşırı sıcaklıklara maruz kaldığında oluşur. Tıpkı fren disklerinin aşırı ısınması gibi, bu, yüksek hızlarda veya uzun yokuş aşağı sürüşlerde sık sık yapılan frenlemelerden kaynaklanabilir. Fren pabuçlarındaki mekanik problemler de fren balatalarının aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durumda, temas basıncından sorumlu olan fren pabuçlarındaki silindirler artık tamamen geri çekilemez. Sabit bir temas basıncı oluşturulur, fren balatalarının aşırı ısınmasına neden olur. Fren balatalarını değiştirirken aşırı ısınma tespit edilirse, tüm fren sisteminin kontrol edilmesi tavsiye edilir .

Fren balatalarının değiştirilmesi atölyelerde en yaygın işlerden biri olduğu için maliyetler genellikle düşüktür.

Frenleri nasıl değiştiririm?

Frenler, aracınızın en önemli güvenlik özelliklerinden biridir, bu nedenle onları iyi durumda tutmak önemlidir. Araç tipine bağlı olarak, her 20.000 ila 50.000 kilometrede bir frenlerin değiştirilmesi gerekir. Ancak, iyi durumda olduklarından emin olmak için frenleri düzenli olarak kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir. Frenleri değiştirmek için önce kaputu açın ve fren hidroliği deposunu bulun. Ardından kaliperlerdeki hava alma vidalarını gevşetmek için bir anahtar kullanın. Ardından her bir hava alma vidasının üzerine bir parça hortum geçirin ve taze sıvı çıkana kadar frenleri pompalayın. Son olarak, fren temizleyici ile kaliperi temizleyin ve hava alma vidalarını tekrar takın. Dört freni de değiştirdiğinizde, depoyu taze fren hidroliği ile doldurun ve kaputu kapatın. Bu adımları takip ederek, frenlerinizin her zaman iyi durumda olmasını sağlayabilirsiniz.

OBD tarayıcıları dahildirmodern sürücüler için en önemli araçlardan biri. Aracımızın bilgisayarıyla doğrudan iletişim kurmamıza, aksi takdirde tespit edilmesi imkansız olan sorunları teşhis etmemize ve düzeltmemize izin veriyorlar. Bir OBD tarayıcısının en yaygın kullanımlarından biri, aracınızın frenlerini değiştirmektir. Birçok yeni otomobilde, fren değiştirme zamanı geldiğinde gösterge panelinde yanan bir fren değiştirme bildirimi bulunur. Arabanızda bu özellik yoksa, yine de fren balatalarınızdaki aşınmayı kontrol etmek için bir OBD tarayıcı kullanabilirsiniz. Tarayıcıyı aracınızın OBD portuna bağlayıp “Fren Balataları” seçeneğini seçerseniz, fren balatalarınızın kalınlığını okuyabilirsiniz. Minimum güce yaklaştıklarında, onları değiştirmenin zamanı geldi. Bu nedenle, bir dahaki sefere frenlerinizi değiştirmeniz gerektiğinde, OBD tarayıcınızı almalısınız. Carly ile servis modu ve çalışma modu arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Fren sisteminizdeki onarım çalışmalarını kendiniz yapın. Frenler zamanla aşınabilir, bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmeleri önemlidir.

About the Author: pwradmin

2D0E48C54Fc6E106C4Cf9F764D4D9Ac4

Leave A Comment

Go to Top